Jump to content

1994 VFR (4th Gen) - Starter engagement issues when warm starting


Recommended Posts

  • Member Contributer
On 11/21/2021 at 5:46 AM, JZH said:

Well, unless it looks like this:

 

1296425261_RC36Starterclutch--cracked-1.JPG.80cab8a24c2533fa2bdf01c74bf363ef.JPG

 

That's the only pic I could find quickly, but I've seen them with cracks in all three places.

 

Ciao,

 

JZH

 

 

This thread from the recent past has some photos of a seriously grenaded starter clutch, below . . .  not sure if that's been ruled out by now.  The OP began another thread looking for a replacement for his '86, but I don't recall seeing the outcome if one was ever posted.  Hopefully that's not the issue in this case. 

 

https://www.vfrdiscussion.com/index.php?/forums/topic/99151-86-vfr750-changed-starter-clutch-now-bike-just-backfires-and-wont-run/#comment-1128681

 

IMG_7621.jpg

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Member Contributer

That's more like what I was looking for in my pics folder.  I think we can file it under "design flaw"...

 

Ciao,

 

JZH

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Member Contributer

For older models where these are NLA, a good machine shop could possibly replicate it, maybe with better material.  We have just a shop locally who will take on these one off type projects and has made some items for me.  It's not cheap,  but you get what you need to get on the road. 

Link to comment
Share on other sites

  • Member Contributer
On 11/23/2021 at 12:56 PM, Cogswell said:

 

This thread from the recent past has some photos of a seriously grenaded starter clutch, below . . .  not sure if that's been ruled out by now.  The OP began another thread looking for a replacement for his '86, but I don't recall seeing the outcome if one was ever posted.  Hopefully that's not the issue in this case. 

 

https://www.vfrdiscussion.com/index.php?/forums/topic/99151-86-vfr750-changed-starter-clutch-now-bike-just-backfires-and-wont-run/#comment-1128681

 

IMG_7621.jpg

 

 

 

 

 

 

My 86 made some horrible clattery clacking noises so I pulled my starter clutch expecting this. Actually...not a mark or crack on it at 106000km, even the rollers and weights looked like new. Just the springs looked a bit packed down, so I replaced those. 

Link to comment
Share on other sites

Oooh that's nasty. In any case, my friend is able to take a look/fix in a few weeks time. We will see what's going on in there.

 

Thanks again guys. I hope not to have wasted your time. It was looking like something I'd tackle myself or take elsewhere. Forearmed is forewarned kind of thing. Now that I can place it in trusted and more than capable hands again, I am at some ease. If I can be there and help as it is worked on, that might be a good thing.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Contributer
13 hours ago, WestOfBen said:

Thanks again guys. I hope not to have wasted your time.

 

Never a waste of time - helping each other is what this forum is about.  I try to chip in with sharing my stupid repair / mod blunders . . . !  🤪  LOL

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Privacy Policy.