Welcome to VFRDiscussion

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

Sign in to follow this  
Followers 0
dirtrider

If anyone was wondering what 21 year old coolant tools like

Prepping my dad's 86 750 for a start up after sitting a couple of decades in a shed, discovered a huge hole in the corner of the radiator and this in the water pump....4582aea5814276643f0ec13e5d47f645.jpgf6491e5cd1e10d747cbfaf51fb0a686c.jpgc552048a6700e4246067eb18b3fd0858.jpg

 

Sent from my R1 HD using Tapatalk

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

WOW! You may want to try flush out the engine, if that was in the cooling system, who knows what's in the cylinder cooling jackets, that's pretty nasty stuff there!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looks like you have a lot of work before you can try to start it. :goofy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah I was and I noticed no water was coming out of the water pump area, so I pulled off the coolant rail and the whole pipe was clogged, and it still it I wasn't able yet to clear it

Sent from my R1 HD using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeeesus!

Share this post


Link to post
Share on other sites

You coud try to bypass the rad and water pump with a external water pump or directly water from a hoose... That engine should be nasty inside.

Share this post


Link to post
Share on other sites

How do I replace the impeller on the water pump? Is it pressed on?

Sent from my R1 HD using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

According to the service manual it is suggested that the water pump is replaced as a unit. The part 19200-ML7-692 is listed for $119 on Partzilla.

 

The cooling system on my ST1100 was going the same way after 10 years standing; the thermostat was the worst (basically it was dissolving), but I had a couple of pinholes on the radiator as well. fortunately they've sealed and held up fine for 20,000km using some cold weld goop. Once I had a sealed system, I ran some radiator flush suitable for aluminium parts through the bike for an hour, then dumped that and replaced with coolant. 

 

IMG_2440.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man, throw some WD-40 on that and move down the road . Good luck to you my friend...it'll be a journey for sure!


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, nicholas042416 said:

Man, throw some WD-40 on that and move down the road emoji6.png. Good luck to you my friend...it'll be a journey for sure!


Sent from my iPhone using Tapatalk

Seafoam! Cures anything...:goofy:

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Seafoam! Cures anything...:goofy:



Silly me, of course a little sea foam and it's ready for a 2000 mile road trip!


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lol why don't I put it together now and do a cross country road trip

Sent from my R1 HD using Tapatalk

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lol why don't I put it together now and do a cross country road trip

Sent from my R1 HD using Tapatalk



Water pumps are overrated anyways...


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lol why don't I put it together now and do a cross country road trip

Sent from my R1 HD using Tapatalk



Water pumps are overrated anyways...


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Basically, just added weight

Sent from my R1 HD using Tapatalk



Keep us updated on this restore, looks fun.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0