Jump to content
Sign in to follow this  
SportTouringCZ

Electrical gremlin identification

Recommended Posts

Hi guys,

My VFR has been perfect so far but today it left me stranded for the first time. 

Situation:

I have the VFRness installed. 13.4V at idle is my charging current.

I have done about 150kms after winter break. (trouble free). Today I washed the VFR and  some symptoms appeared.

1) When I turned the blinker on speedo and tach died for a second (dead while the bulb of blinker was on for the first time)

2) Speedo and tach dead when I turned the blinker on every time the bulb turned on.

3) Speedo and tach dead every time I pressed brakes.

- I stopped at the side of the road.  VFR refused to start again. Pump primed but starter didn't move after the button press. After I pressed the starter button pump primed again as if I turned the ignition on and off.

4) My friend came to rescue me with a new battery. (12V-12Ah insted of 12V-10ah) bike started right away and finished the 12 km journey home without issues (lights were off).

When I came home I tried blinkers again, no issues.

New battery had 12,4 V (engine off), 13,1V at 1500 rpm

The old battery had 11.6V and is now charging. 

 

My questions are:

Why? What happened? 

Is there an issue with Reg/Rec? (it is charging now so how can that be?) 

Could it be water from the washing?

 

Thanks! 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Follow below and report numbers. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you, I completely forgot about "the Drill" article. 

Did the drill, it pointed towards Rec/Reg. I have consulted this with my mechanic who seconded the thought. I have just installed the new one and will measure the current after the VFR cools down again. 

However I think the problem is solved.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here are the promised numbers

Battery :12,91V (new)

Idle: 14.36V

Slow idle with lights: 13.2-13.3V (12.8V at 80° engine temp... All other readings same at 80°C engine temp)

3.5k revs without lights: 14,43V

3k revs with lights :14.38V

battery after test: 12.99V

reg unit is Tourmax

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, SportTouringCZ said:

Here are the promised numbers

Battery :12,91V (new)

Idle: 14.36V

Slow idle with lights: 13.2-13.3V (12.8V at 80° engine temp... All other readings same at 80°C engine temp)

3.5k revs without lights: 14,43V

3k revs with lights :14.38V

battery after test: 12.99V

reg unit is Tourmax

Looks like you nailed it down. - - I am unfamiliar with the R/R brand, but it would be wise to add a voltmeter up front to keep an eye on system health. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

That is definitely going to happen, VFRness is in, meter is next.

FYI: Tourmax are Japanese made spares. I have used their steering head bearings and fork seal kits and I like them. Hopefully the quality of Rec/Reg will match.

Thanks for help. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Privacy Policy.